Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätiedot

Geofysikaalinen malli poikkeamasta (anomalia). Kuva: Heikki Salmirinne, GTK.

 arrow Avaa

 
 

Suomen syvin tutkimuskäyttöön tarkoitettu reikä

Koillismaan syväreikä -projektissa erityisenä mielenkiinnon kohteena on syvällä kallioperässä sijaitseva, geofysikaalisessa aineistossa näkyvä anomalia, jonka aiheuttajaa ei tunneta. Aluetta on tutkittu jo 1970-luvulta lähtien useissa eri projekteissa. Tästä itä-länsisuuntaisesta liki 60 kilometrin pituisesta, 1‒3 kilometrin syvyydellä olevasta anomaliasta on tehty useita tulkintoja ja mallinnuksia. Nyt mallinnusten paikkansapitävyys voidaan todentaa kairaamalla korkeintaan kolmen kilometrin syvyyteen. Samalla saadaan uutta tietoa, jota voidaan hyödyntää syvällä kallioperässä olevien kohteiden tutkimukseen ja kallioperän alueelliseen 3D-mallinnukseen.

Kairauksen yhteydessä seurataan ja tutkitaan kairaustyömaan ympäristövaikutuksia. GTK:n tutkijat ovat aloittaneet taustapitoisuuksien kartoittamisen lähialueen maaperästä ja vesistöistä jo ennen kairauksen alkamista. Kairaus toteutetaan maanomistajan luvalla.

Projekti antaa GTK:lle ja sen yhteistyökumppaneille mahdollisuuden kehittää nykyistä tutkimuskalustoaan vastaamaan syväreikätutkimuksen tarpeita sekä kokonaan uudenlaista tutkimusteknologiaa syväreikäympäristössä.

Kairausurakoitsijana tutkimusprojektissa on toiminut Arctic Drilling Company (ADC) Rovaniemeltä. Kairausurakoitsija käytti projektissa yhtiön itsensä kehittämää ja rakentamaa kairakonetta.

Yhteystiedot

Jos haluat lisätietoja projektimme tutkimuksista, ota yhteyttä.
Projektipäällikkö Jonna Tirroniemi, jonna.tirroniemi_gtk.fi