Eräs lähtökohta kallioperän hauraiden rakenteiden mallintamiseen ja siirrossysteemien ymmärtämiseen on lineamenttitulkinta. Sellaista käytetään usein myös lähtötietona rakoverkkomallinnuksessa, jossa tarvitaan tilastollisia tietoja myös kallioperän suurista piirteistä. Laserkeilausaineistoon ja geofysiikkaan perustuvia uusia lineamenttitulkintoja tehdään tällä hetkellä osana Kallioperän rikkonaisuus -projektia. Projektin yhteydessä tulkintoja on tehty eri skaaloissa ja tarkkuuksilla.

Alueellisen tarkennetun tulkintatyön tavoitteet voivat jatkossa liittyä mm. geoenergiaan, kalliorakentamiseen tai pohjavesiprojekteihin, tai muihin hankkeisiin kuten Kuusamon syväreiän kairaukseen. Alla olevassa esimerkissä on alustava lineamenttitulkinta alueelta.


LiDAR-aineistoon perustuva alustava lineamenttitulkinta Kuusamon syväreiän ympäristöstä.


Lineamenttitulkintaan perustuvaa tarkastelua mahdollisten hauraiden rakenteiden tilastollisista jakaumista.
 

Jos kairareiästä ja näytteistä kerätään riittävästi kartoitus- ja mittaustietoa rakoilusta sekä rakojen ja kalliomassan mekaanisista ominaisuuksista, voidaan laatia malli alueen jännitystilasta ja hauraiden rakenteiden aiheuttamasta paikallisesta vaihtelusta siihen. Tätä voidaan hyödyntää muun muassa arvioitaessa potentiaalia liikunnoille ja maanjäristyksille tai selvitettäessä jännityskentän vaikutuksia pohjaveden virtaukseen. Reiästä kerättävällä rakoilutiedolla voidaan kehittää paikallista rakoverkkomallia, jota voidaan taas käyttää lähtötietona esimerkiksi virtausmallinnuksessa.

Alla on esitetty esimerkki lineamenttiaineistoon perustuvalla rakosettimäärityksellä kasvatetuista raoista. Tässä vaiheessa yksittäisten rakosettien ominaisuudet ovat vain karkeita arvauksia, mutta työn edetessä ja kartoitusaineiston karttuessa mallia voidaan tarkentaa ja kalibroida sekä geometrian että esimerkiksi vedenjohtavuuden osalta.

Alimmassa kuvassa on esitetty reiän ympäristöön laadittu esimerkinomainen malli, joka sisältää lineamentteihin perustuvat rakenteet ja neljän rakosetin realisaation. Näille piirteille on tässä esimerkissä arvattu mm. avauma- ja vedenjohtavuustietoja. Jos vyöhykkeistä ja rakoilusta saadaan kartoitus- ja mittaustietoa esim. kaateiden, keskinäisten suhteiden, avaumien ja johtavuuksien osalta, mallista saadaan hydrologisesti ja mekaanisesti paremmin todellisuutta vastaava ja se voi toimia pohjana muille mallinnuksille.


Esimerkki yhteen settiin kuuluvien eri kokoluokan piirteiden realisaatiosta syväreiän lähiympäristössä. Kuution koko on 4000 x 4000 x 4000 m.


Esimerkki reiän ympäristöön laaditusta mallista, joka sisältää mm. avauma- ja vedenjohtavuustietoja.