TP4: Tiedonvälitys ja viestintä

Työpaketti 4:n tavoitteena on varmistaa, että projektin tulokset saavuttavat projektin kohderyhmän ja leviävät myös projektin ulkopuolelle käytettäviksi. Pääasiallisena tiedonvälityskanavana projektissa toimivat projektin verkkosivut. Sivuille kootaan ajantasaista tietoa projektin vaiheista ja sen aikana järjestettävistä projektia esittelevistä tilaisuuksista. Projektin tulokset ja tuotokset kootaan Tulokset -sivulle. Projektin aikana järjestetään vierailuja sekä aihepiirin tutkimuksista koottu työpaja, jossa esitellään projektin tuloksia ja käsitellään projektin pääteemaa: kaivannaisjätteiden hyödyntämismahdollisuuksien edistämistä. Työpajan tavoitteena on myös toimia tiedonvaihto- ja keskustelukanavana kaivannaisjätteiden hallintaan liittyvistä ongelmista yhdessä alalla toimivien organisaatioiden ja asiantuntijoiden kanssa. Lisäksi projektin tuloksia esitellään alan kokouksissa ja konferensseissa. Tapahtumista kootaan tietoa projektin nettisivuille Ajankohtaista-osioon.

Julkaisuja ja koulutusta

Projektin tulokset kootaan yhteen loppuraportiksi, jonka lisäksi osatutkimusten tuloksia julkaistaan GTK:n arkistoraportteina sekä tieteellisinä ja ammattilehtiin kirjoitettuina artikkeleina. Hankkeen tutkimustuloksista ja kehitetyistä menetelmistä tuotetaan myös koulutuspaketti, jota tarjotaan jatkossa eri tilaisuuksiin, seminaareihin ja konferensseihin. Koulutuspakettia muokataan yksilöllisesti eri kohderyhmien tarpeisiin (alan oppilaitosten opiskelijat ja tutkijat, viranomaistahot, toiminnanharjoittajat ja konsultit).

Koulutuspaketin sisältämät pääaihealueet ovat:

  • Kaivannaisjätteiden karakterisointi
  • Mineralogiset tutkimusmenetelmät ja niiden käyttö materiaaliekotehokkuuden lisäämisessä
  • Rikastustekniset mahdollisuudet jätteiden hyödyntämisen edistämisessä ja jätemäärien vähentämisessä
  • Kaivannaisjätteiden pitkäaikaiskäyttäytyminen ja vesipäästöjen laadun ennustaminen
  • Kaivannaisjätteiden hyötykäyttömahdollisuuksien ja raaka-ainepotentiaalin lisääminen

Lopputulokset näkyville

KaiHaMe-projektin tuloksia tullaan myös julkaisemaan GTK:n Green Mining-rahoitusohjelmassa rakentamassa ja ylläpitämässä kaivosalueiden sulkemiseen perustetulla wiki-sivustolla (//mineclosure.gtk.fi), jonne projekti tuottaa lisätietoa jätteiden haitallisuuden vähentämiseksi käytettävissä olevista keinoista. Kaivosalueiden sulkemisen Wiki-sivustolle on koottu tietoa nykyisin käytössä olevista jätteiden hallinta- ja vesien käsittelymenetelmistä. Wiki-sivut ovat kaikille avoimet, kansainväliset (englanninkieliset) sivustot, joita voivat hyödyntää sekä kaivostoiminnanharjoittajat, viranomaiset, konsultit että alan tutkijat.

KaiHaMe-projektin loppuvaiheessa projektin tuloksia esitellään kaikille avoimessa loppuseminaarissa, jonne on tavoitteena kerätä aihealueeseen liittyviä toimijoita koolle laajemmalti.

Hankkeessa tehtävän tiedon välittämisen tavoitteena on verkottaa aihealueen toimijoita sekä alueellisesti että kansainvälisesti koko projektin elinkaaren ajan.

Projektin tuloksia esitellään projektin kohderyhmälle työpajassa ja loppuseminaarissa. (Kuva © GTK).