Tutkimus kattaa kaikki Pirkanmaan maakuntaan kuuluvat 33 kuntaa. Projektin kuluessa kerätään yhteen tutkimuslaitoksilla, viranomaisilla, kunnilla ja teollisuudella oleva tieto arseenin luontaisesta (pinta- ja pohjavesi, maaperä, kallioperä) ja ihmisten toiminnasta (teollisuus, kaivokset, kaatopaikat jne.) johtuvasta esiintymisestä. Tämä on ensimmäinen kerta Suomessa, kun luodaan kattava riskinhallintastrategia näin laajalle ja monimuotoiselle alueelle. RAMAS-projektissa on mukana asiantuntijoita monilta eri osa-alueilta. Eri alojen tutkijoilla on mahdollisuus saada tukea toistensa osaamisalueelta ja viedä tutkimusta yhdessä eteenpäin.
Jatkotutkimuksiin valitaan kohteita, joilla tiedetään arseenipitoisuuksien ylittävän juomavedelle tai maaperälle asetetut raja-arvot. Tällaisia kohteita voivat olla taloudet, joiden käyttämässä kaivovedessä on yli 10 mikrogrammaa litrassa arseenia tai kaivosalue tai puunkyllästämö, joiden maaperässä on yli 50 mg/kg arseenia. Kohteista kerätyn tiedon perusteella arvioidaan arseenin aiheuttamaa riskiä ihmisille ja ekosysteemille sekä arseenin vaikutusta ympäristön tilaan. Projektissa tutkitaan esimerkiksi arseenilla pilaantuneiden maa- ja vesinäytteiden myrkyllisyyttä tietyille eliöille ja arseenin kulkeutumista ympäristöön. Näiden tietojen ja kirjallisuudesta ja tilastoista saatavan aineiston perusteella laaditaan tilastollinen riskiarvio, joka kuvaa arseenista mahdollisesti koituvaa haittaa.
Arseenin mahdollisesti aiheuttamille riskeille esitetään ennaltaehkäiseviä tai kunnostustoimenpiteitä. Kysymykseen voivat tulla esimerkiksi aluesuunnitteluun liittyvät suositukset, käyttörajoitukset tai pilaantuneiden maiden puhdistustoimet tai arseenin poisto juomavedestä. Arseeninpoistoa vedestä testataan kenttäkokeilla, joissa käytetään Kemiran kehittämää suodatusmateriaalia.
Tiedonlevitys on projektissa tärkeällä sijalla. Paikallisille asukkaille ja viranomaisille tiedotetaan projektin tuloksista säännöllisesti projektin aikana arseenista mahdollisesti johtuvien ongelmien välttämiseksi. Projektin kuluessa tuotetaan aiheeseen liittyvää kirjallista materiaalia, järjestetään tiedotustilaisuuksia jne.
Projektin toiminta on jaettu loogisesti toisiinsa liittyviin osatehtäviin, joille kullekin on nimetty omat vastuuhenkilöt:
1. Luontaiset arseeni lähteet (GTK), Birgitta Backman
2. Ihmisen toimintaan liittyvä arseeni (PIR), Kati Vaajasaari
3. Riskianalyysit (SYKE), Eija Schultz
4. Riskien hallinta (SYKE), Jaana Sorvari
5. Tiedottaminen (TKK), Kirsti Loukola-Ruskeeniemi
6. Projektihallinto (GTK/PC), Timo Ruskeeniemi
Projektia koskevat tiedustelut:
Projektikoordinaattori Timo Ruskeeniemi, sähköposti: etunimi.sukunimigtk.fi, puh. 0205502329 tai
Hankepäällikkö Birgitta Backman, sähköposti: etunimi.sukunimigtk.fi, puh. 0205502366