Kallioperän 3D-kuvaukset maantieleikkauksista

Koistinen Esko, Kaunismäki Jukka ja Karimerto Pekka


Kuvausmenetelmä

Kuvausmenetelmä oli australialaisen CSIRO:n (Commonwealth Scientific and Research Organization) kehittämä Sirovision® -stereokuvausmenetelmä http://www.sirovision.com/. Menetelmällä tuotetaan fotogrammetriaa hyödyntävällä tietokoneohjelmistolla digitaalisista valokuvista digitaalisia 3D-kuvia kallion pinnasta. 3D-kuvia voidaan pitää 3D-kallioperäkarttoina, koska jokainen kuvapiste on sidottu koordinaatistoon. Kuvista voidaan tunnistaa esimerkiksi kivilajit ja kallion rakennepiirteitä. Menetelmä soveltuu parhaiten rakojen ja siirrosten kartoitukseen esimerkiksi maantieleikkauksista ja louhoksista varsinkin, kun seinämät ovat korkeita tai vaarallisia paikalla tarkasteltaviksi. Kuvia tarkastelemalla voidaan esimerkiksi arvioida rakoilun vaikutusta tieleikkauksen kestävyyteen. Voidaan myös tehdä alueellisia päätelmiä kallion rakennettavuudesta.

Menetelmä on suhteellisen edullinen, koska se vaatii ohjelmiston lisäksi vain tavallisen, hyvälaatuisen digikameran ja tarkan paikannuslaitteen. Maastossa kallionpinta kuvataan kahdesta vierekkäisestä pisteestä toisensa peittäviksi kuviksi. Tarkkuus -GPS -laitteella tai takymetrillä mitataan kameran paikat ja lisäksi vähintään 1-2 kuvissa näkyvän kohdistuspisteen paikkaa. Sirovisionohjelmisto konstruoi kuvista ja paikkatiedoista tietokoneella kolmeulotteisena tarkasteltavan ja analysoitavan kuvapinnan. Osina kuvattu kohde voidaan yhdistää yhdeksi panoraamakuvaksi.

TAATA-henkkeessa kuvattiin Uuden Kurun tien (kantatie 65) maantieleikkauksia Ylöjärvellä (kuva 1). Tieleikkauskohteita oli 21 ja niistä kuvattiin 83 kuvaparia 13 km:n matkalla. Kamera oli Nikon D200 tai Nikon D100 digikamera varustettuna Sigman 20 mm:n objektiivilla, jonka valovoima on 1:1.80. Kuvaukset tehtiin Manfrotton tukevalta jalustalta. Paikannus suoritettiin Topconin tarkkuus -GPS -laitteella (Topcon Hiper+VRS RTK GNSS GPS, tallennin Topcon FC-200).

  Avaa koko artikkeli

  Takaisin